Εκδηλώσεις και Νυχτερινή Ζωή

Η Κρήτη σήμερα, όπως και σε ολόκληρη την ιστορική της διαδρομή, είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί, όμως διατηρεί πάντα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την παραδοσιακή πολιτιστική φυσιογνωμία της.

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές για την πόλη του Αγίου Νικολάου. Τη βραδιά της Ανάστασης χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας κεριά με το Αγιο Φως, μαζεύονται γύρω από τη λίμνη για το συμβολικό «κάψιμο του Ιούδα» μέσα στο νερό, ενώ πυροτεχνήματα και βεγγαλικά δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα ενισχύοντας την ιδιαίτερη σημασία της ίδιας της γιορτής.

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας περιλαμβάνουν συναυλίες συγκροτημάτων Κρητικής, Ελληνικής και ξένης μουσικής, καθώς και θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις τέχνης. Κάθε δυο χρόνια στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας» διοργανώνονται κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες και άλλες εκδηλώσεις στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, διοργανώνονται σε πολλά χωριά αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές είτε με αφορμή θρησκευτικές εορτές, είτε βασισμένες σε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Οι δυο γνωστότερες γιορτές στην περιοχή είναι η «Γιορτή της Μυζηθρόπιτας» που γίνεται στο χωριό της Κριτσάς στο τέλος Ιουλίου, η «Γιορτή του Εφτάζυμου» που γίνεται στο χωριό του Κρούστα στο τέλος Αυγούστου και ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό της Νεάπολης στις 15 Αυγούστου.

Νυχτερινή ζωή

Στον Αγιο Νικόλαο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καφέ, μπαρ και κλαμπ, καθώς και ταβέρνες, ψησταριές και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε όλους τους τοπικούς μεζέδες και πιάτα, με συνοδεία καλού κρασιού και ρακής. Η πόλη του Αγίου Νικολάου προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μέρη νυχτερινής διασκέδασης, και η Ελούντα διαθέτει πολυάριθμα υψηλής ποιότητας εστιατόρια με ελληνική και διεθνή κουζίνα.